Dyrenes Førstehjælpskasse

Det bedste vi ved, er at tage på lange traveture i skoven, finde nye steder at træne, svømme, lege, cykle, løbe, tonse og fjolle. Men en sjældent gang i mellem bliver legen lidt for god. En af basserne kommer til skade, og så skal der handles hurtigt. Om det er en lille skramme, eller en mere alvorlig skade, er det godt at være forberedt. Derfor har vi 2 førstehjælpskasser; den store, som står hjemme i skabet, og den lille, som vi tager med på turene.

DEN STORE FØRSTEHJÆLPSKASSE

Den store førstehjælpskasse dækker over alt fra loppemidler og shampoo, til bandager og piller. Den bliver også tjekket i ny og næ, så vi ikke kommer til at stå i en nødsituation og mangle det vi har brug for.
Den indeholder:Nexgard/Bravecto
Denne er faktisk ny herhjemme. Førhen brugte vi pipetterne, men de duede jo aldrig alligevel, stank forfærdeligt, og var egentlig bare penge ud af vinduet. Vi bruger nu Nexgard, og er indtil videre super tilfredse.
Hvad man vælger at bruge, pipetter, halsbånd, clips – Whatever, det er op til jer, MEN!!!
Husk aldrig at bruge Bayvantic hvis du har katte i hjemmet eller besøger andre med kat. Det er dødsens giftigt for dem, også selvom de ikke selv får det!
Capstar tabletter
Capstar tabletterne dræber alle lopper og æg indenfor 24 timer, så har de  fået lopper, og det et rigtig godt sted at starte, sammen med pipetterne.
Tæge/flåttang
Jeg kan ikke leve uden en tægetang! Jeg synes de små kryb er  ulækre, og kan ikke få mig selv til at røre dem. Med tægetangen er de nemt og hurtigt fjernet, og så koster de ingenting.
Shampoo
Det er ikke så ofte basserne kommer i bad, men når de gør, er de virkelig også beskidte (og oftest lugtende!). Jeg bruger Biogance, en økologisk shampoo som giver super lækker pels, dufter dejligt uden at lugte kemisk, og så hjælper den også i kampen mod lopperne! Den kan både bruges til hund og kat, og er fantastisk lækker at arbejde med.
Klosaks
Selvom de oftest selv sliber deres kløer ned, er det en god idé at have en klo saks. Vi bruger den oftest på ulvekloen, og så til en hurtig trimning når de trænger. Vi har 3 eller 4, da forskellige mærker er bedre til forskellige kløer, så prøv jer frem.
TCP & Savlon
Disse er lidt specielle, da jeg faktisk henter dem hjem fra England af. I bund og grund er det bare helt almindelig antibakteriel væske (TCP) og creme (Savlon), men lige netop disse mærker er jeg vokset op med, og kan bruges på mennesker såvel som dyr, så det er dem jeg bruger. Klorhexidin er også et godt bud. De er gode at have når hundene får skrammer der skal renses så der ikke går betændelse i.
Derudover har vi også klorhexidin som flydende, pulver, salve og shampoo. Det kan godt virke lidt fjollet at have det i så mange varianter, men tro mig! Du mangler altid lige den udgave du ikke har!
ZooLac
Håndkøbsmedicin til dårlige maver. Vidundermidlet her i huset. Har basserne dårlig mave, behandles de med ZooLac, det er nemt at administrere, hundene spiser det glædeligt, og den er nem at smide i tasken når man skal på tur.
Sårpuder, plastre, elastisk gazebind & brandsårgelé
Disse giver lidt sig selv. Kommer hunden til skade, og får en rift eller et sår, skal det renses, og pakkes ind. Disse skader kommer oftest i trædepuderne når de får trådt på noget skarpt eller får tørre poter om vinteren. Først lægges sårpuden på, og derefter bindes poten med elastisk gazebind. Plastrene bruges, hvis de får sår på ørene eller andre steder.
Hunde kan også være nysgerrige, især hvis det dufter godt. Det er heldigvis ikke sket her endnu, men det er før hørt at, at hundene får sat en pote på kogepladen, eller kommer for tæt på stearinlyset. Her kommer en kølende brandsårgelé til undsætning.
Hundesko
 Da det er lidt svært at få dem til at undlade at få beskidte fusser, får de en engangs hundesko på den beskadiget pote, for at holde det rent og tørt. Desuden kan de være gode at have hvis man bor i områder hvor der saltes meget, eller man ved at hunden er særligt følsom overfor vejsalt.
Potevoks
Vinteren kan være hård for poterne. Kulden i sig selv giver poterne en hårdomgang, og vejsalt gør det blot værre. Vi bor heldigvis på en vej hvor der ikke saltes, men vi kan alligevel ikke helt undgå det. Derfor får bøfferne smurt poterne med voks i løbet af dagen om vinteren, samt skyllet og smurt poterne efter hver gåtur. Jeg kan også findes på at smøre i løbet af resten af året, hvis jeg synes de virker lidt tørre og triste. Jeg bruger Pet Head Oatmeal Pawbutter, lavet af naturprodukter, ikke testet på dyr, og dufter helt fantastisk. Hundene synes også den smager fantastisk, så det er dejligt at den er 100% uskadelig.
Smertestillende
Smertestillende bør ikke gives i flæng, og slet ikke uden at rådføre sig med dyrlægen. Men vi har nu engang en Layla med dobbeltsidet delvist overrevet korsbåndsskade i begge bagben. Vi gør alt for at undgå operation ved hjælp af genoptræning og styrketræning af hendes bagben. Dog hænder det at hun har dårlige dage, og så gør bagbenene ondt. Vi har derfor altid smertestilende til hende, således at vi kan smertedække hende når der er behov.

DEN LILLE FØRSTEHJÆLPSKASSE

Nogen gange vælger de istedet at komme til skade midt ude i skoven, og så står man der og panikker – Eller, det gør man i hvert fald hvis man er små 165 høj, og har 2 hunde på mellem 38 og 45 kg. Jeg har før båret Layla hjem, men det var ikke ligefrem let! Derfor har jeg også en mini førstehjælps taske, som kan hjælpe når nødsituationerne opstår.
I den lille har jeg altid en plastiksprøjte med vand til at skylle sår med, plastre, bandager, en pincet, engangssko, et kort med nr til dyrlæge og hundenes oplysninger og andre småting efter årstid og behov. Det er ikke meget man kan mase ned i sådan en lille taske, men det kan gøre en kæmpe forskel når man er strandet midt ude i ingenting.
Husk også altid vand på det varme dage og lange ture.
Selvom der er mange ting man selv kan gøre når hunden kommer til skade, er det vigtigt altid at vurdere situationen, og ringe til en dyrlæge hvis man er det mindste i tvivl. 
1859513_orig
Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s