Alene Hjemme?

I drømmeverdenen, ville vi kunne være hos vores dyr hele tiden – Hvem ville ikke gerne det? Endeløse dage med putning, gåture, middagslure og leg, hvad kunne være bedre? Desværre er verden ikke indrettet sådan, og nogle af os er nødt til at tage ud og tjene penge så vi kan fodre kræene (ikke at de virker særligt taknemlige når vi så kommer hjem!). Men hvad så med søde lille Fido der skal blive alene hjemme?
Uanset om det er fordi du har fået en ny hvalp, din hund splitter huset ad, eller bare er drøn ulykkelig når du ikke er hjemme er løsningen oftest den samme – Den står nu på alene hjemme træning!
Der er mange meninger om, hvordan dette gøres bedst, men én ting er sikkert – Der findes ingen genveje. Det kræver tålmodighed, og en masse selvtillid (fordi jo, du kommer til at ligne en idiot, når du går ud af døren 5 gange om dagen, fuldt påklædt, for så at gå ind igen .. ).
Jeg synes den bedste måde, er at dele træningen op i 2 dele, 2 rutiner. Den først rutine hedder Hverdags Rutinenhvor det handler om at få etableret en almindelig dagligdagsrutine. Den anden rutine hedder Farvel Rutinen, og er altså den rutine I får når du skal afsted.

HVERDAGS RUTINEN

Nu har du fået din hvalp hjem (eller har taget fri med din hund) og I er faldet på plads. Hvad så? Well, nu skal I starte en rutine der efterligner den rutine I får når du skal afsted igen, men uden at du tager afsted (øv bøv, ingen soven længe til dig!). Stå op til samme tid som du ville hvis du skulle være afsted. Husk at sætte minimum en halv time af til hvalp, og en time af til den voksne hund, inden du skal afsted!

Mange tror nemlig, at hunden bare skal ud at gå, fise rundt, leges træt, og så kan man tage afsted. Forkert! Når du har gearet hunden helt op, og så tager afsted, hvad efterlader du så alene hjemme med de dyre møbler? Yes, en overgearet, helt klar på at lege hund, som absolut ikke har tænkt sig at sove. Husk på at det er de første 20 minutter efter du er taget afsted at balladen sker.

Morgenturen skal derfor være rolig. Giv vaps tid til at læse morgenavisen (læs: snuse alt det den vil), tisse, prutte, og hvad den ellers skal. Når I kommer hjem, belønnes den med en godbid, og dækkes derefter af i kurven, eller hvor du nu har valgt at den skal være når du ikke er hjemme.

Nu skal Fido altså forstå at det er sove tid. Dvs ingen leg og pjat. Put ham/hende i kurven, giv evt noget at tygge i, og derefter skal der ignoreres. Kommer vuffen over til dig, viser du den kurven igen stille og roligt, hver gang. Du må gerne sidde i nærheden hvor den kan se dig. Efterhånden vil den forstå, at nu er det altså sovetid.

Når dette er på plads, udvider du dit territorie. Gå ud og sætte kaffemaskinen over, og komme tilbage. Ud igen for at for at hente kaffen, og tilbage. Ingen tjuhaj, der foregår jo ikke noget spændende – Men du viser hunden at du går og kommer tilbage igen. Efterhånden vil du også kunne udvide denne del, ved at sætte dig i et andet rum i nogen tid før du vender tilbage – Når den er hjemme, så er du halvvejs!
Nu skal vi bare lige have dig ud af døren ..

img-2426

FARVEL RUTINEN

For nogle kommer det naturligt – Jeg har fx altid 3 hunde der står klar på badeværelset hver morgen, for de ved at når jeg har tisset, er det tid til morgenturen (ingen har fortalt dem om præstationsangst .. ). For andre falder det ikke ligeså naturligt. Uanset, skal der etableres en rutine.

Et eksempel på sådan et kunne være:
Tag nøgler og taske
Tag sko og jakke på
Sige farvel til hunden
Gå ud af døren.

Husk at det hele skal være roligt, ingen faren frem og tilbage efter tingene, og ingen lange, dramatiske afskedsseancer. Du skal bare udenfor døren, intet særligt ved det. Når du siger farvel kan du også vælge at give en tyggepind eller lignende som de kan hygge sig med mens du er væk. Alternativet er blot at give dem en godbid (det at du gør klar forbindes med noget positivt).

Så går du bare ud af døren
Tæller til 3
Går ind igen

Når du kommer ind, tager du tøjet af, siger roligt hej til hunden, belønner med en godbid, og går igang med noget andet. Så gentager du.

Ud af døren
Tæller til 10
Vinker til naboen som synes du er åndssvag
Går ind igen

Skrue op for tiden udenfor døren for hver gang. Begynder hunden at pive, er du gået for hurtigt frem. Så går du bare et skridt tilbage og tæller til fx 10 igen et par gange inden du skruer op for tiden.

Vigtigst af alt er, tålmodigheden. Nogle hunde er helt okay med at være alene hjemme fra dag ét, andre ikke. Det er ikke noget der kan fremtvinges eller fremskyndes – Jo mere du skynder dig, jo længere tid tager det. Det samme gælder diverse hjælpemidler (bure, anti-gøhalsbånd mm.) – De løser ikke problemerne, de skjuler blot konsekvenserne.
Jeg håber at det kan hjælpe jer der har alene hjemme problemer, og I vil, på sigt, trygt kunne efterlade jeres hunde alene hjemme.
img-1861
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s